пʼятниця, 24 березня 2023 р.

 7 клас

24 березня
(п'ятниця)

Туберкульоз: історія, форми та розповсюдження

(перегляд та обговорення відео)

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке спричиняють різноманітні види мікобактерій. Найчастіше страждають легені. Однак буває, що патологічний процес розвивається і в інших органах та тканинах. З давніх часів туберкульоз вважається поширеною хворобою. Проте термін вперше був введений лише наприкінці 18 – початку 19 століття. 

Інфекційна природа захворювання була доведена у 1865 році. А ось збудника – мікобактерію – відкрив Робет Кох у 1882 році. Він також довів наявність природного імунітету до хвороби та отримав туберкулін, який використовується і сьогодні. За свої розробки Кох у 1905 році був нагороджений Нобелевською премією. У 1909 році вчені довели можливість внутрішньошкірної проби, яка отримала назву манту. Через 10 років дослідники розробили вакцину усім відому як БЦЖ, котрою через три роки була вакцинована перша дитина в світі. З 1956 року вакцинація БЦЖ стала обов’язковою. І через 6 років пероральний метод вакцинації був замінений на більш ефективний – внутрішньошкірний. 

Щодо боротьби проти туберкульозу, то першою людиною в Україні став академік Яновський. Він організував першу діагностичну бактеріологічну лабораторію у Києві, товариство боротьби з туберкульозом та тубсанаторій. А ось науково-дослідний інститут туберкульозу в Києві був відкритий у 1935 році. Згодом в кожній області були відриті протитуберкульозні диспансери та лікарні. 

Щодо розповсюдження хвороби, то Україна входить до четвірки країн з найвищими показниками захворюваності, причому мультирезистентною формою туберкульозу. За даними ВОЗ серед хворих з такою формою, які розпочали лікування у 2013 році, в Україні ефективність лікування є найнижчою – 39%. Загалом, в цій когорті тільки в п’яти країнах ефективність лікування становила нижче 50% – це Індія, Філіппіни, Росія, ПАР та Україна.



Немає коментарів:

Дописати коментар